Medzivládna dohoda o moste do Maďarska cez Komárno je na spadnutie

01.10.2012 Komárno

Bratislava 1. októbra (TASR) – Dohoda medzi slovenskou a maďarskou vládou o výstavbe mosta ponad Dunaj z Komárna do Komáromu sa blíži k podpisu. Predstavitelia obidvoch štátov ju pravdepodobne uzatvoria už v utorok (2.10.).

"Je dosť možné, ak to zvládneme z hľadiska protokolárnej časti, že v utorok počas mojej návštevy obce Mlynky v Maďarsku, kde budem otvárať dom Slovákov, a kde bude prítomný aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podpíšeme túto dohodu medzi vládami," skonštatoval premiér Robert Fico (Smer-SD) po tom, ako vláda na piatkovom (28.9.) rokovaní schválila návrh dohody.

Celkové náklady na vybudovanie mosta sa pohybujú na úrovni približne 35 miliónov eur. "Je obrovská šanca, že takmer 95 % všetkých nákladov spojených s mostom by sa mohli prefinancovať z európskych fondov alebo inštitúcií, ktoré poskytujú na tento účel dotácie," priblížil Fico.

Podľa opozičného poslanca za Most-Híd Arpáda Érseka, ak by išlo všetko podľa plánov, most by sa mohol začať stavať v roku 2014 a financoval by sa tak z eurofondov z ďalšieho programového obdobia. Výstavba nového mosta je podľa neho pre región veľmi dôležitá, keďže starý je prechodný len pre osobnú dopravu a chodcov. Nákladné autá po ňom jazdiť nemôžu. "Ďalšie mosty sú potom len v Medveďove a Bratislave," opísal Érsek.
 

Vyberte región